Din guide til kørselsgodtgørelse

Vi har samlet de vigtigste informationer om de danske regler
– og sammenfattet dem for dig på en overskuelig måde.

Kørselsgodtgørelse eller kørselsfradrag?

Det er vigtigt at understrege, at der er forskel på kørselsgodtgørelse og kørselsfradrag. Kørselsfradrag, også kendt som befordringsfradrag (eller befordringsgodtgørelse), er relevant for dig, der har mere end 12 km til arbejde. For at få kørselsfradrag skal du indberette din kørsel i din årsopgørelse. Læs mere om kørselsfradrag på SKATs hjemmeside.

Hvor mange penge kan jeg få i skattefri kørselsgodtgørelse?

Kørselsgodtgørelsen udbetales af arbejdsgiveren, som fastsætter satsen pr. kilometer. Denne sats findes ofte i ansættelseskontrakter. SKAT fastsætter dog en sats for, hvor meget der skattefrit må udbetales pr. kørt kilometer, og mange arbejdsgivere vælger at bruge SKATs standardsats, når de kompenserer deres medarbejdere.

I 2024 og 2023 er skattesatserne:

Satser 2024 
Bil eller motorcykel indtil 20.000 km/år3,79 kr./km
Bil eller motorcykel efter 20.000 km/år2,23 kr./km

 

Satser 2023 
Bil eller motorcykel indtil 20.000 km/år3,73 kr./km
Bil eller motorcykel efter 20.000 km/år2,19 kr./km

Hvilke ture er berettigede til kørselsgodtgørelse?

Kørselsgodtgørelse udbetales af en arbejdsgiver til medarbejdere, der bruger et privat køretøj til erhvervsmæssig kørsel. Men hvad er erhvervsmæssig kørsel? Det er heldigvis ret enkelt. Kørsel mellem hjem og arbejdsplads, dog højst 60 dage inden for et rullende år. (60-dages-reglen). Kørsel mellem forskellige arbejdspladser for samme arbejdsgiver. Kørsel på samme arbejdsplads, fx på et landbrug eller en byggeplads.

60-dages-reglen betyder, at du højst kan få skattefri kørselsgodtgørelse for kørsel mellem dit hjem og en specifik arbejdsplads i 60 dage inden for et rullende år. Optællingen nulstilles dog ved 60 dages arbejde et andet sted. Kørslen skal foregå i egen bil.

Specifik arbejdsplads

For hver arbejdsplads gælder 60-dages-reglen separat. Det betyder, at du kan få kørselsgodtgørelse for hver eneste arbejdsdag, hvis du har flere forskellige arbejdspladser.

Rullende år

Når det kommer til et rullende år, skal du se tilbage til samme dato året før. For eksempel, hvis du tjekker dit kørselsregnskab den 11. februar 2024, skal du se tilbage til den 11. februar 2023. Hvis du har mindre end 60 dages kørsel til den specifikke arbejdsplads i denne periode, har du stadig mulighed for godtgørelse.

Alle dage med kørsel mellem den specifikke arbejdsplads og din bopæl tæller

Alle dage, hvor du kører mellem dit hjem og den specifikke arbejdsplads, tæller. Hvis du for eksempel kører til en arbejdsplads om mandagen, overnatter der, og kører hjem igen om tirsdagen, tæller det som to dage i forhold til 60-dages-reglen.

Nulstilles af 60 dages arbejde andetsteds

Hvis du har haft 60 arbejdsdage uden at køre direkte mellem din bopæl og en specifik arbejdsplads, nulstilles tællingen. Det betyder, at du kan få kørselsgodtgørelse igen for kørsel mellem dit hjem og den pågældende arbejdsplads. Bemærk, at du kan fortsætte med at arbejde på arbejdspladsen, mens tællingen nulstilles – du må bare ikke køre direkte mellem den og din bopæl i denne periode.

Egen bil

Endelig skal det nævnes, at definitionen af “egen bil” er ret bred ifølge SKAT. Den inkluderer din ægtefælles bil, en leaset bil eller endda en delebil, så længe du er den, der afholder udgifterne til bilen.

Kørselsfradrag 2024

I 2024 kan man få kørselsfradrag, hvis man pendler mere end 12 km til arbejde hver vej, og fradragets størrelse afhænger af afstanden samt de satser, som fastsættes årligt af Skatteministeriet.

Grænser for kørselsgodtgørelse

Bevisbyrde med kørebog

Ifølge SKAT er der ingen problemer, så længe du kan bevise med en elektronisk kørebog, at du faktisk har kørt det antal kilometer i erhvervsøjemed, som du kræver godtgørelse for.

SKATs standardsats

Det er dog værd at bemærke, at SKATs standardsats for 2024 på 3,79 kr. pr. km kun gælder for de første 20.000 km. Kilometer ud over de første 20.000 skal afregnes til en lavere sats på 2,23 kr. for at kunne udbetales skattefrit.

Opfyld SKATs krav til kørebogen

Når du bruger WorkMirror til at logge din kørsel, sparer du tid, fordi du ikke behøver at indtaste alle detaljer manuelt for hver tur. Vores app logger automatisk alle de nødvendige data. På den måde sikrer du, at du opfylder din arbejdsgivers og SKAT’s krav til kørselsregnskab, så du kan få den rigtige kørselsgodtgørelse.

Sæt kørebogen på autopilot

Enkel og automatisk logføring af dine køreture. Få detaljerede rapporter, som opfylder SKATs krav. Bestil i dag, og kom i gang på få minutter. Kun 59 kr/måned – GPS-enhed inkluderet!